Gå til indhold

Integreret Dobbeltdiagnosebehandling

Et integreret behandlingstilbud til mennesker med psykisk sygdom og samtidig rusmiddelproblematik.

Siden september 2024 har Psykiatrien haft et integreret behandlingstilbud til mennesker med psykisk sygdom og samtidig rusmiddelproblematik.

Behandlingstilbuddet ”integreret dobbeltdiagnosebehandling” implementeres i tre faser frem mod udgangen af 2027.

  • Målgruppe 1 (indfasning fra 1.9.2024):
    Patienter i aktuel kontakt med psykiatrien, men ingen samtidig behandling for rusmidler.

  • Målgruppe 2 (indfasning fra 1.7.2025):
    Patienter i aktuel behandling i psykiatrien og som har en samtidig behandling for rusmiddelproblematik i kommunalt regi. Det er gældende for patienter i integreret dobbeltdiagnosebehandling, at de samtidig med at have et behandlingsbehov i regional psykiatri skal have en samtidig rusmiddelproblematik og nedsat funktionsevne, som betyder, at patienten vurderes til ikke at kunne indgå i et koordineret forløb eller har haft utilstrækkelig virkning af et koordineret forløb mellem psykiatri og kommunalt.

  • Målgruppe 3 (indfasning fra 1.7.2026):
    Patienter der alene er i behandling i kommunalt regi for rusmidler, men som formodes kendt med moderat til svær psykisk lidelse.

    Integreret dobbeltdiagnosebehandling er et tilbud i alle OPUS teams, Fusionsklinikken, Retspsykiatrisk Ambulatorium samt i alle F-ACT teams med udtagelse af F-ACT Ældre Teams. Patienter tilknyttet F-ACT Ældre teams vil modtage integreret dobbeltdiagnosebehandling i det F-ACT teams, hvor de ellers ville være geografisk tilknyttet.

Er du fagprofessionel

Er du fagprofessionel og vurderer, at du har en patient/borger, som er i behandling i Psykiatrien og kan have gavn af integreret dobbeltdiagnosebehandling, så kan du finde mere information nedenfor. 

Du kan bl.a. finde "Dokument Til Overgangsinformation", som skal udfyldes, når en patient skal overgå fra koordineret til integreret dobbeltdiagnosebehandling.

"Dokument Til Overgangsinformation" samt "Arbejdsgangsbeskrivelse - Dokument Til overgangsinformation" er udarbejdet af en tværsektoriel arbejdsgruppe og godkendt af alle kommuner i Region Sjælland.

Tilbagevenden indenfor 1 år

Har patienten/borgeren indenfor det seneste år har modtaget integreret dobbeltdiagnosebehandling men er stoppet med dette – enten selvvalgt eller fordi de er blevet afsluttet i Psykiatrien - så har vedkommende mulighed for at få vurderet i Psykiatrien, hvorvidt det er muligt igen at opstarte integreret dobbeltdiagnosebehandling, uden at der skal sendes en ny henvisning til Psykiatrien.

Patienten/borgeren kan enten selv kontakte det team, hvor vedkommende sidst blev behandlet, eller hvis patienten fortsat er tilknyttet Psykiatrien, så kan vedkommende henvende sig til dennes kliniske kontaktperson for at få en vurdering af, om vedkommende fortsat er i målgruppen for integreret dobbeltdiagnosebehandling.

Det er også en mulighed, at du som læge eller kontaktperson i rusmiddelcentret kan kontakte det psykiatriske team, hvor patienten senest er blevet behandlet.

Har du spørgsmål til Psykiatriens behandlingstilbud for patienter med behov for integreret dobbeltdiagnose, så er du velkommen til at kontakte det relevante team i Psykiatrien.

 

Download