Hvad er recovery?
At komme sig kan helt enkelt betegnes som at leve det, der er et godt liv for lige netop dig. Der er forsket meget i recovery, og på baggrund af det betegnes recovery som at:
Man lever et tilfredsstillende, håbefuldt og bidragende liv i gensidighed med andre – også selv om nogle fortsat kan opleve symptomer og vanskeligheder. Så længe de ikke forhindrer, at man kan leve sit gode liv. |
Medarbejderne vil gerne tale om, hvordan det gode liv ser ud for dig. Men det kan være svært helt at vide eller forklare, hvordan ens gode liv ser ud. For:
- Hvad gør, at jeg er tilfreds og håbefuld?
- Hvornår bidrager jeg med noget godt og vigtigt?
- Hvordan føles det?
Det er svært for de fleste af os at forklare, og det er ofte endnu sværere, når man står i psykisk lidelse. Derfor vil vi i Psykiatrien gerne tale med dig om det løbende. Både for at hjælpe til at du finder frem til det, men også fordi det kan ændre sig over tid. Og ændrer det sig, kan det jo også forandre, hvad det giver mening for dig at samarbejde med Psykiatrien om.
Sarahs fortælling
Hør Sarah, der har oplevet psykisk lidelse, fortælle om sin oplevelse med recovery.
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Recovery og symptomer – hvordan hænger dét sammen?
Mange tror måske, at målet for psykiatrien er at fjerne alle symptomer, al sygdom eller lidelse. Men det er ikke helt sådan vi ser på det. Vores mål er at hjælpe dit gode, meningsfulde liv på vej.
Sammen skal vi fokusere på at fjerne symptomer i det omfang, at de forhindrer dig i at leve dit gode liv. Måske har du hørt det omtalt som klinisk recovery. Klinisk recovery kan altså være et ’middel’ ud af flere til at opleve recovery.
Nogle bliver helt symptomfrie, andre har stadig symptomer, når de lever deres gode liv. Derfor er det vigtigt at tale om, hvor den balance er for den enkelte, så hverken symptomer, lidelse eller bivirkninger fra behandling hindrer det gode liv. Medarbejderne ved ikke, hvordan symptomerne, behandlingen eller bivirkningerne opleves ’indefra’ – det er det kun den enkelte, der ved og kan fortælle.
Psykiatrien har traditionelt haft mere fokus på symptomer og behandling af dem end på, at man skal kunne leve sit gode liv.
Jonas' fortælling
Herunder beskriver Jonas, hvordan det at have for meget fokus på symptomer betød, at han ikke kunne leve det gode liv, han ønskede – og også, hvordan det ændrede sig.
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Recovery i din behandling
Oplever du, at fokus i samarbejdet er for entydigt på symptomer og behandling af dem, så husk at du altid er velkommen til at bede om, at recovery kommer i fokus. Du er også velkommen til at kontakte rådgivningen hos PsykInfo på telefon 70 250 260 eller peermedarbejderen, hvor du er tilknyttet, til en snak om, hvordan du kan gøre.
Men hvad kan du som patient eller pårørende så forvente og efterspørge i forhold til symptomer i dit samarbejde med Psykiatrien For du tænker måske, at det jo netop er symptomer på psykisk lidelse, der fylder og har fyldt i lang tid, og som du gerne vil have væk, så du igen kan leve godt.
Når vi tænker recoveryorienteret, vender vi det om på lidt forskellige måder.
- At mindske symptomer kan være et redskab til at leve et godt liv – at være symptomfri er ikke i sig selv at leve et godt liv. Vi skal have fokus på, hvad der fremmer ’livet’.
- Dét at leve ’sit gode liv’ kan i sig selv mindske symptomer. Så det at mindske symptomer kommer ikke først, og recovery bagefter. Vi skal have fokus på, hvad der kan fremme det gode liv fra starten af, samtidig med at vi har fokus på fx symptomer og det, der er svært.
- Recovery handler også om at fokusere på styrker og ressourcer. Det bygger nemlig os mennesker op, og derigennem kan vi finde vejen til det gode liv.
Mange tænker på behandling af symptomer som noget fagpersoner kan gøre, fx ved at ordinere medicin. Men meget andet kan også mindske eller kontrollere symptomer.
Du eller dine kære ved det sikkert allerede, for I har nok allerede gjort en masse for at finde vej, holde ud og holde sammen. Ting, der har været med til at kontrollere det svære. Det kan være noget, der beroliger jer, giver jer glæde, får jer til at smile, mærke og føle det gode.
Mange har sat ord på, hvad de gør for at mindske symptomer og skabe glæde i livet:
- Hør Nanna fortælle om, hvordan det at bidrage til foreningslivet og at tage høretelefoner på i toget, hjælper hende til at komme sig. [PODCAST]
- Pia fortæller om, hvordan hun bruger det at komme ud til at leve sit gode liv. [PODCAST]
- Se Chamillia fortælle om, hvordan hun er kommet til at holde af sig selv igen. [VIDEO]

Værktøj til at fremme din recovery
Hvad oplever du, der virker til at mindske eller kontrollere lidelse og symptomer? Som en hjælp til at holde overblikket og tænke over, hvad der kan fremme din recovery, har vi lavet en figur du kan downloade her og udfylde.
Download figurenKontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
PsykInfo - Kompetencecenter for Recovery
Farimagsvej 40
4700 Næstved
Ring til os
Torsdag kl. 14:00 - 18:00
Fredag kl. 9:00 - 15:00
Opdateret fredag den 4. jul. 2025