Gå til indhold

Relationen mellem patient og pårørende

Som patient og pårørende skal I gerne opleve igen at have den relation, I havde før den psykiske lidelse opstod - så I ikke kun er patient og pårørende.

Patient og pårørende. Det er ’titler’ I får, når I kommer i Psykiatrien. Titlerne fortæller ofte om en relation præget af dyb bekymring, frustration, kærlighed, afmagt, viljestyrke… og meget mere.
Titlerne fortæller også om de roller, man ofte får til hinanden, når man står i psykisk lidelse, hvor den pårørende kommer til at varetage og styre meget i livet for den, der nu er patient.

Lad jeres roller forandre sig undervejs

Når I kommer ind i Psykiatrien, skal I gerne opleve, at der bliver plads til, at jeres roller forandrer sig igen. Det kommer sikkert ikke fra dag et, for som pårørende skal man fx føle sig tryg for at give slip på nogle af de roller, man har udfyldt for ens kære. Det kan være i forhold til praktiske ting, såvel som at lytte til og bære ens kæres tunge tanker. Man skal stole på, at andre nu hjælper ens kære. Det kan være en god idé løbende at tale sammen om, hvilke ’opgaver’ der rykker, nu hvor I samarbejder med Psykiatrien – og tal også med Psykiatrien om det. Og tal fx også om, hvordan jeres roller forandrer sig, fordi livet forandrer sig.

Hvordan tager man hul på at være i ’andre roller’ med hinanden?

Det kan være en god idé, at I undervejs i recovery-processen skaber situationer, hvor I igen skal være de ’roller’, I var i før den psykiske lidelse opstod. Fx mand og kone, forælder og barn eller venner. Det kan være ved at lave det sammen, I fælles har holdt af før den psykiske lidelse fyldte det meste. Det at kunne være sine ’gængse roller’ overfor hinanden, kan nemlig have stor betydning for, at man kommer sig – både som patient og pårørende. Det gør, at man igen kan mærke, hvad man betyder for hinanden, og at man bidrager godt til den andens liv. Det giver løft til selvværdet (Identiteten), til fællesskabsfølelsen (Forbundetheden) og Meningsfuldheden.

Måske har du læst om CHIME-elementerne og har lært, at de gælder for alle mennesker. Derfor foreslår vi, at også du der er pårørende, ser på dig selv i forhold til CHIME-elementerne. Det kan måske hjælpe dig til i højere grad at leve dit gode liv, og det kan også hjælpe til, at du og din kære kommer jer sammen.

Spørgsmål til jer

Følgende spørgsmål giver måske mening at tale om sammen - du, der oplever psykisk lidelse, og du, der er pårørende. I håbet om at de kan hjælpe jer på vej sammen:

  • Hvilken hjælp vil du gerne have fra mig - og hvad skal jeg stoppe med?

  • Hvad vil du gerne, at vi laver sammen - som ikke har noget med psykisk lidelse at gøre?

  • Hvilke drømme for fremtiden har du - eller vi - og hvad kan vi gøre sammen og hver for sig?

Kontakt

Adresse

Psykiatrien Region Sjælland

PsykInfo - Kompetencecenter for Recovery

Farimagsvej 40

4700 Næstved

Ring til os

Mandag - Onsdag kl. 9:00 - 15:00
Torsdag kl. 14:00 - 18:00
Fredag kl. 9:00 - 15:00