Samarbejdet med Psykiatrien
Et godt samarbejde med Psykiatrien bygger på det samme, som gode samarbejder generelt: Ligeværdighed, gensidighed, respekt, forståelse. Hertil også at der er et klart mål med samarbejdet: at hjælpe på vej til ’dit gode og meningsfulde liv’. I skal kunne tro på, at det I gør i samarbejdet, vil føre jer tættere på det mål.
Når man kommer i Psykiatrien som patient eller pårørende, står man et meget svært sted, og oftest er man meget slidt – både som patient og pårørende. Det er herfra, at vi skal finde hinanden og blive gode, ligeværdige samarbejdspartnere.
Herunder kommer nogle nedslag i, hvad der er vigtigt for et godt samarbejde og med det også en invitation til, at du meget gerne må tale med os, om vores samarbejde kan blive bedre. For et godt samarbejde fører til bedre resultater.
Når vi begynder vores samarbejde, kan I som patient og pårørende have brug for, at medarbejderne er styrende. Det kan fx være at anvise, hvad der skal ske først, for at patienten får energi, overskud og klarsyn til at kunne tale om sin situation. Senere skal vi medarbejdere ikke anvise, hvad der skal ske, medmindre det er bestemt ved lov.
Alt efter hvor du er i dit liv, kan vores rolle i samarbejdet være lidt forskelligt.
Vi vil gerne have en støttende, medtænkende og vejledende rolle i vores samarbejde. Vi har faglig viden om psykisk lidelse, og den vil vi gerne bringe i spil, så den hjælper dig til at komme dig. Du, som er patient, ved hvordan det er at være dig og leve i dine omgivelser – og du, som er pårørende, har også viden om, hvordan din kære lever og oplever det. Den viden skal vi have frem, så vi kan tale om, hvad der giver mening at gøre. Både hvad I kan gøre, og hvad vi kan gøre.
Hvis man oplever god kemi med dem, man samarbejder med, får man ofte mere ud af det. Det gør det fx nemmere at turde være ærlig og føle sig forstået. Hvis du oplever, at samarbejdet er svært, eller at kemien mellem dig og medarbejderen kunne være bedre, så sig det endelig. Så kan vi tale om, hvad vi kan gøre for, at det bliver bedre.
God kemi dækker over mange ting. Det er fx ikke nødvendigvis den, man deler humor med, der hjælper en mest. Det kan godt være det modsatte – fx den, der knastørt ser en mest præcist.
Det er vigtigt for os, at du føler dig tryg og kan mærke, at vi gerne vil kende og hjælpe dig. Det kan i sig selv hjælpe dig til at komme til at stå stærkere på dine CHIME-elementer.
Vi ved, at vores arbejdsdage gør, at vi nogle gange er forjagede og fx ikke får hilst eller lyttet ordentligt. Det er ikke i orden, for det kan gøre, at du ikke får mulighed for at blive tryg og mødt med den interesse, vi faktisk har for dig. Sker det, må du meget gerne sige til. Vi vil gerne gøre det bedre.
Det er ikke sikkert, at udviklingen kommer så hurtigt, som du og vi gerne vil, at den skal. Men vi vil meget gerne følge udviklingen med dig og hele tiden have for øje, hvad der sker af gode såvel som dårlige ting i dit liv, så vi kan finde frem til, hvad der kan hjælpe det gode på vej.
Vi vil også gerne løbende tale om, om vores samarbejde hjælper til, at du kan leve dit gode liv. Vi har indsat et skema herunder, der handler om, hvorvidt du oplever, at vi hjælper til det. Hvis du har lyst, kan du bruge det, fx efter dine samtaler med Psykiatrien, og du må meget gerne dele det med medarbejderen. Så kan I tale om, hvad der evt. kan hjælpe bedre.
Behandlingsplanen – et redskab til samarbejde
Alle patienter i Psykiatrien har en Behandlingsplan. Det er det samarbejdsredskab mellem dig og behandlerne, som skal indeholde viden til at foreslå behandling, og til at følge med i den behandling, der besluttes. Du kan altid logge på Min Sundhedsplatform og se din behandlingsplan, eller bede medarbejdere i Psykiatrien skrive den ud til dig.
At kunne genkende sig selv i behandlingsplanen
Det kan være hårdt at læse sin behandlingsplan. Der er fx afsnit, der beskriver din livssituation, og der er ofte fokus på det, der ikke fungerer i dit liv. Det kan faktisk ofte være svært at få øje på sine gode sider i behandlingsplanen – vi arbejder på at få mere af det ind.
Det er vigtigt af mindst to årsager, at dét der står i behandlingsplanen, giver et rigtigt billede af dig, der er patient, og af din situation:
- Det, der står i behandlingsplanen, bliver brugt til at foreslå og begrunde behandling. Du er altid velkommen til at bede om, at det bliver uddybet, hvorfor medarbejderne tror, at en given behandling vil hjælpe dig.
- Det er meget ubehageligt ikke at kunne genkende sig selv i de beskrivelser, andre giver af en. Både hvis du læser med løbende, eller hvis du først gør det en rum tid efter.
Det er medarbejderen, der skriver behandlingsplanen, men det er en rigtig god idé at formulere det sammen. Alternativt at medarbejderen læser højt, hvad hun eller han skriver, og I så taler om, hvorvidt det giver det rigtige billede. Har I forskellige opfattelser af, hvad der skal stå, er det altid en mulighed, at der kommer til at stå to perspektiver: dit og medarbejderens. Der er dog nogle afsnit, der ikke kan ændres på. Det er fx afsnit vedrørende testresultater.
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
PsykInfo - Kompetencecenter for Recovery
Farimagsvej 40
4700 Næstved
Ring til os
Torsdag kl. 14:00 - 18:00
Fredag kl. 9:00 - 15:00
Opdateret fredag den 4. jul. 2025