C - Forbundethed
Hvem eller hvad føler du dig forbundet til?
Forbundethed kan være følelsen at genkende sig i andre – eller mærke, at de genkender én. Det kan være en lethed i kroppen. Ro. God spænding. Plads. Varm energi imellem dig og dem – eller det. Nærhed. Skuldre der sænker sig.
Forbundethedsfølelsen kan være til mennesker, dyr, steder, foreninger...Kultur, natur, tro….
Så tænk vidt og bredt, når du tænker over, hvor du oplever forbundethed eller ønsker det. Intet er for stort eller småt, rigtigt eller forkert.
Mange oplever at miste fællesskaber under psykisk lidelse, både fordi det kan være svært at være med, men desværre også fordi de skammer sig over sig selv og trækker sig.
Fællesskaber der giver mening for dig
Først og fremmest skal du finde fællesskaber, der giver mening for dig at være i. For nogle er det nemmere at træde ind i fællesskaber, hvis de kan se, hvad de kan bidrage med. Det kan være viden, eller at være god til gymnastik, eller en der er god til at lytte…
Nogle holder sig tilbage fra fællesskaber, fordi de frygter at skulle fortælle om sig selv. Har du det sådan, er et af vores bedste, generelle råd at øve en fortælling om dig selv, som du kan dele i dine fællesskaber. Det er din fortælling, så du bestemmer, hvor tæt den skal gå på det, du har oplevet. Øv dig gerne på den sammen med medarbejdere i Psykiatrien. Og husk også at det faktisk er ret normalt for os mennesker at finde det svært at være den nye i et fællesskab. Uanset om vi har det svært psykisk eller ej.
Fællesskaber med ligesindede
Mange finder en lettelse i at være sammen med andre, der har oplevet psykisk lidelse. De oplever fx en gensidig forståelse, der gør det lettere at tale om det. I Psykiatrien Region Sjælland er der peer-medarbejdere (medarbejdere der selv er kommet sig fra psykisk lidelse), og pårørende-peermedarbejdere (medarbejdere, der er eller har været pårørende til en med psykisk lidelse). Du er altid velkommen til at tale med dem.
Fællesskaber om en fælles interesse
Omvendt er fællesskaber, der ikke har noget med psykisk lidelse at gøre, også virkelig givende for mange. Her er der fx plads til at være sammen om en fælles interesse, og man får mulighed for at være alt det andet man er, udover én der har oplevet psykisk lidelse.

Filip
- "Mine venner har haft en stor betydning i mit sygdomsforløb. Da jeg ikke havde kræfter eller overskud til at være sammen med dem, hjalp det mig rigtigt meget, at de ville spille computer og snakke med mig over nettet. Det gjorde, at jeg følte, jeg ikke var ved at miste dem. Vi kunne skabe nye minder. Mine venner var rigtig gode til at være sammen med mig på måder, hvor jeg kunne deltage. Vi holdt endda nytårsaften sammen. De kunne have taget til vilde fester, men i stedet valgte de at spille computer hele aftenen med mig. Det betød, at jeg følte, jeg havde noget at leve for. Samværet med dem gav mig kræfter og energi til at kæmpe videre mod sygdommen. Uden mine venner havde jeg ikke været her i dag. De skal have en kæmpe tak!"
Spørgsmål til dig
- Hvilke fællesskaber er jeg med i? Og hvad holder jeg af ved dem?
- Hvilke fællesskaber kunne jeg tænke mig at være med i?

Jacob
- "Min nuværende arbejdsplads har givet mig en vigtig lektie. Jeg har fundet ud af, at selvom jeg kun kan holde til at arbejde på deltid, så er jeg stadig ligeså vigtig som mine kollegaer på fuld tid. Jeg er en del af kæden, der får maskinen til at køre, og jeg er lige så vigtigt et led som alle de andre. Jeg har en plads, hvor jeg er brugbar og en del af et fællesskab. Jeg kan være mig selv og hverken føle mig syg eller mindre værd. Jeg er i kontrol, jeg deltager og bidrager, og får rigtig meget igen i form af anerkendelse fra både chef og kollegaer".
Fotos: Jonas Bonde
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
PsykInfo - Kompetencecenter for Recovery
Farimagsvej 40
4700 Næstved
Ring til os
Torsdag kl. 14:00 - 18:00
Fredag kl. 9:00 - 15:00
Opdateret fredag den 4. jul. 2025