I - Identitet
Det går igen i manges fortællinger om psykisk lidelse, at man mister forståelsen af, hvem man er. Selvværdet forsvinder også. Troen på at man er betydningsfuld er væk. Det kan komme over tid, fordi den psykiske lidelse har gjort det svært at være den, man gerne vil være.
At få en psykiatrisk diagnose bliver for nogle endnu et knæk, fordi de tager fordomme om diagnosen på sig og tænker, at fordommene fortæller, hvem de er.

Jef
- "Igennem mit liv har jeg haft en tendens til at sætte mig selv i kasser. Jeg så mig selv som kriminel, som misbruger, som psykisk syg. Det var selv-stigmatiserende, og det holdt mig tilbage. Da jeg i stedet begyndte at se mig som et helstøbt menneske med samme kvaliteter, drømme og håb for livet, som alle andre også har, begyndte min recovery for alvor. Det gjorde mig i stand til at være modig. Nu tør jeg forfølge mine ambitioner og drømme, uden at frygte for, om jeg er god nok".
Hjælp til at finde dit eget værd
For mange skal der skabes en bevægelse, så de igen kan se deres eget værd. Og for at de kan være den, de gerne vil være, når de er sammen med dem, de føler sig forbundet til. Fx familien, venner, kollegaer, i foreningslivet osv. Man kan starte bevægelsen ved at stille sig selv nogle spørgsmål, som vi har foldet ud herunder. Husk, at vi i Psykiatrien gerne vil tale med dig om alt det, spørgsmålene indeholder.
Man kan se på alle de positive ’roller’, man har eller har haft. Roller kan fx være at være en ven, søster eller bror, forælder, kollega, forenings-aktiv osv. Men også de roller man tager på sig, fx at være ’igang-sætteren’, ’den der bager kage og skaber hygge’, ’den der løfter stemningen’ osv. Dét vi giver til andre, er virkelig mange ting, og de kan nemt blive lidt usynlige. Men det er så betydningsfuldt for os alle. Sig dem gerne højt.
Det kan være alt fra noget man gør, som fx tømrerarbejde, og noget man er, fx en god holdspiller, en god ven, god til at reflektere osv. Når man har brug for psykiatrisk hjælp, har fokus ofte i lang tid været på alt det, der ikke fungerer godt. For at komme sig, har man brug for
at fokusere på styrkerne.
Man kan begynde med at tale om fordommene – hvilke er der? Tænker jeg, at de fortæller, hvem jeg er? Hvordan reagerer andre, når jeg fortæller om diagnosen eller lidelsen? Og hvad kan jeg gøre i forhold til andres reaktioner? Det handler om at gøre sig fri af fordommene, så de ikke ødelægger selvværdet.

Mads
- "Jeg oplever min identitet lidt som et lagkagediagram, hvor de forskellige sider af mig har et stykke af lagkagen hver. Et stykke er min identitet som far, et stykke er min uddannelse som fysioterapeut, et stykke er min hobby som fotograf. Når man får en ny rolle i diagrammet, fx som menneske med en psykisk lidelse, så oplever jeg, at der i starten kommer rod i alle kagestykkernes størrelse, så man næsten glemmer alle de gamle stykker, og det nye stykke fylder rigtig meget. Her er det vigtigt at huske, alt det man også er. Og på den måde finder ens identitet tilbage i nogle passende størrelser, hvor man er alle de sider af sig, som man har".

Mette
- "Som blot 18-årig tog jeg et stort spring og tog til Island, hvor jeg havde fået arbejde som hesterytter.
I Island blev jeg mødt af rolige mennesker og den helt særlige natur.
Samtidig var samværet med hestene meget beroligende for mig. I dag er det sådan, at det er på ryggen af en islænder, jeg har det allerbedst, for i samspillet med hesten kan jeg bare slappe af, være Mette og ikke “Mette der har en psykisk lidelse”, føle mig fri og gøre det jeg er allerbedst til".
Fotos: Jonas Bonde
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
PsykInfo - Kompetencecenter for Recovery
Farimagsvej 40
4700 Næstved
Ring til os
Torsdag kl. 14:00 - 18:00
Fredag kl. 9:00 - 15:00
Opdateret fredag den 4. jul. 2025