E - Empowerment
Empowerment er noget, man helt grundlæggende har brug for i sit liv, men her fokuserer vi på, hvordan det ser ud i samarbejdet med Psykiatrien.
Når man kommer i Psykiatrien, står man ofte et rigtig svært sted, og har måske ikke meget kontrol eller handlekraft til at skabe sit gode liv. Nogle har brug for, at andre til at begynde med tager kontrollen, og fx sikrer ro. Så man får et sted at genvinde kontrollen og handlekraften fra. Det er ok, og både meningsfuldt og menneskeligt at gøre for en periode. Så skal kontrollen gives tilbage igen.
Flere ting kan være med til at opbygge ens kontrol og handlekraft - læs mere om dem herunder. Hvis du ønsker at nogle af nedenstående punkter skal mere i fokus i dit samarbejde med Psykiatrien, så tag det endelig op med medarbejderne. Du kan læse mere om selve samarbejdet med Psykiatrien her.
Både du og medarbejderne i Psykiatrien har brug for viden fra hinanden. Fx viden om, hvordan du oplever din situation, og hvad du gør for at leve godt. Det er også viden om behandlingsmuligheder, og deres fordele og ulemper.
Det at kunne se sine egne styrker gør, at man kan handle. Det opbygger en nødvendig tro på sig selv. Du kan læse mere om dette under siden om Identitet.
Det er vigtigt, at du har taletid – og at der lyttes. Det er en god ide at tjekke, om du og medarbejderne i Psykiatrien forstår hinanden rigtigt, så I får den rette fortælling og viden frem.
Det er vigtigt at være tryg og have tillid til medarbejderne –ellers kan det fx være svært at tage ordet og fortælle om de meget personlige ting, som både psykisk lidelse og fx CHIME-elementerne er.
Det er naturligt at have nemmere ved at tale med nogle fremfor andre, og det er ok at spørge, om du kan samarbejde mere med nogle bestemte medarbejdere.
Det er vigtigt at gøre noget for at komme det gode liv nærmere. Sæt små delmål for at komme videre med drømmen, og bevæg dig mod dem. Man kan altid sætte et nyt mål igen bagefter. På den måde kommer man videre, med mange små sejre i bagagen. Og dét giver også noget til din ’empowerment’.

Sarah
- "Tvangstankerne følger mig overalt, hvor jeg går. Jeg kan ikke slippe væk, uanset hvor meget jeg prøver. Angsten har været min følgesvend i årevis. Når jeg står midt i orkanens øje og er blevet slået omkuld, så holder jeg fodfæstet ved at gå en tur i min trygge hjemby, lytte, observere, lade tankerne strømme igennem hovedet.
Det giver mig håb, når jeg ved, jeg har en betydning for mine med-mennesker. Det giver mig styrke, når jeg kan være der for andre og
være en stemme, der er med til at bryde tabuet om psykisk sygdom".

Camilla
- "Når min mentale sundhed ikke har det godt, ved jeg præcis, hvad jeg skal: Jeg skal holde mig i bevægelse. Det er ofte svært at finde energien og ressourcerne til at komme ud ad døren, men jeg ved, at jeg får det bedre, hvis jeg flytter mig ud i naturen.
De første mange skridt af gåturen kan føles ligegyldige. ”Jeg kan lige så godt gå hjem igen” siger min indre stemme, men langsomt løsner det. En god, lang gåtur eller en dukkert sætter bevægelse i mit sind. Det hjælper mig altid at komme ud. Skridt for skridt mærker jeg, at jeg får det bedre".
Spørgsmål til dig
- Har jeg den viden jeg skal bruge? Og får jeg delt min viden?
- Er der (nok) fokus på mine styrker?
- Har jeg mulighed for at tage kontrollen i mit liv?
- Har jeg relationer, der gør, at jeg tale om de personlige ting?
- Får jeg prøvet ting af?
Fotos: Jonas Bonde
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
PsykInfo - Kompetencecenter for Recovery
Farimagsvej 40
4700 Næstved
Ring til os
Torsdag kl. 14:00 - 18:00
Fredag kl. 9:00 - 15:00
Opdateret fredag den 4. jul. 2025